Rocke-Pelle

Per Harald Hartvig, 21.09.1938-29.01.1980, norsk rockesanger. Han var den første norske rockesangeren som utga plate. Han ble også den første norske rockekongen da han vant Norgesmesterskapet i rock i l958.

Rocke-Pelle hadde en kort, men svært hektisk karriere. Den startet på en prisutdeling på Kroa i Oslo i april 1958, da han fremførte "Treat Me Nice" og "Wonderin' Eyes" til eget akustisk gitarakkompagnement. NRK fikk høre om dette og intervjuet ham, og allerede morgenen etter ringte plateselskapet Philips. 21. mai 1958 spilte han så inn "Tennessee Toddy" og "A Teenage Love Affair", som skulle bli Norges første rockeplate. Låtene ble innspilt i Universitetets Aula, med Sigurd Jansens Orkester, som for anledningen kalte seg Sigurd Jansen & his Rockin' Five.

Det ble innspilt et par plater til på sommeren, og en EP med navnet "Rockin' Rendevouz" ble utgitt med hans to første singler. Han ble norsk mester i rock sommeren 1958, og den 20. august 1958 kom han på andre plass under Nordisk Mesterskap i rock på Jordal Amfi i Oslo. Dette skulle bli den siste store opptreden til Rocke-Pelle.

Året før hadde han tatt artium, og skaffet seg nå praksis til studier på NTH ved å jobbe på Nylands Mekaniske Verksted. Planen var å bli skipsingeniør. Høste 1958 begynte han derfor på NTH, men gjorde noen få innspillinger for filmen Hete Septemberdager i oktober, en film hvor han også hadde en liten rolle. Disse innspillingene ble utgitt på en EP med samme navn som filmen, som for øvrig hadde premiere i januar 1959. Nyttårsaften 1960 gjorde han noen innspillinger sammen med Stavanger-mannen Harald Pettersen, Kari Pedersen, Truls og The Ranchers, og på låten "I Hangmans Town" er han oppført både som hovedvokalist og medkomponist.

Deretter var det stille om ham i nesten tjue år, før han dukket opp i et svenskprodusert fjernsynsprogram og fremførte Elvis-låten "Don't" sammen med Dizzie Tunes i 1979. Han døde 42 år gammel, i 1980. Alle hans innspillinger fra 50-tallet er å finne på albumene Norsk rocks skattkammer vol. 2. (2003) og Norsk rocks historie vol. 1 (2004).

Posering for Det Nye, september 58, med sin øst-tyske Otwin gitar.
Informasjonen om Rocke-Pelle er hentet fra Norsk Pop- og Rockleksikon
www.vegaforlag.no
ISBN 82-92489-09-6