Italia hadde på 60-tallet en imponerende produksjon av elgitarer og tilhørende utstyr. Bl.a. er det bemerkelsesverdig at de velrenommerte ekkomaskinene - Meazzi og Binson - begge ble produsert i Milano. Lengre syd i landet, nærmere bestemt i Castelfidardo, finner vi ZeroSette-fabrikken - kanskje mest kjent for sin trekkspillproduksjon. På 60- og 70-tallet ble det imidlertid også produsert elgitarer i Castelfirdardo med navnet ZeroSette. Robert Normanns signaturmodeller, Rayhorn-O-seven, ble produsert av ZeroSette.

Robert Normann var Norges fremste jazzgitarist på 50- og 60-tallet. For folk flest ble han mest kjent gjennom fast opptreden med "pausemusikk" på NRK TV på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet. Og her benyttet han sin Rayhorn-O-Seven gitar. Gitaren ble til ved at Robert Normann og Rudi Kreul, daværende fiolinmaker hos firmaet som dengang het Ragnv. A. Hornaas (nåværende Hornaas Musikk AS) ville konstruere en gitar som skulle være Norges svar på Gretsch.

Til høyre:
Et strøkent eksemplar av en Rayhorngitar med vib.arm.

Robert Normann med den første Rayhorn-gitaren

Kreul hadde erfaring fra egen gitarproduksjon i Øst-Tyskland før han flyttet til Norge på midten av 50-tallet. Kreul var også mannen som i 1957 monterte pickup'er på 11-årige Svein Finjarns akustiske Höfner, modell 4550, og dermed startet en langvarig karriere innen norsk pop- og rockmusikk.

Ragnvald Hornaas komponerte navnet på gitaren ut fra komponenter i firmanavnet.

Det ble bygget flere forskjellige modeller ved ZeroSette-fabrikken, hvorav en også var en stereogitar. Prisen ble dessverre alt for høy, og totalt ble kun ca 50 stk bygd. Og derav noen få av toppmodellen i stereo, som hadde en prislapp på rundt kr. 4.000,-.

Robert Normann Rayhorn

Kilder for dette oppslaget:

Tekstheftet til Robert Normann, "The definitive collection, vol. 3".

Robert Normann hjemmeside
www.minegitarer.com

Til venstre:
Rayhorn med egen pickup for de tre grøvste strengene for separat bassforsterking.

Til høyre:
Rayhorn-signatur på hode og plekterbrett
Se videosnutter der Robert Normann spiller på sin Rayhorn-gitar